La fantana de langa casa cu doua fete

M-am nascut la tara,ca mai toata lumea rurala de pe la noi.

Nu aveam apa curenta si nici electricitate nu am avut pana prin clasa patra,desi nu-mi mai amintesc sigur in ce an s-a introdus in comuna noastra electricitatea.

Mergeam dupa apa la fantana,de dincolo de scoala,circa patru sute de metri distanta,si ne intreceam cine sa mearga ,pentru ca acolo,in curtea de langa fantana locuiau doua fete si noi doream sa le vedem cat mai des,desi ele nu prea ne bagau in seama iar noi eram trei frati.Erau blonde,cu ochi albastri.

In gand,eu ma casatoream cu cea mica,pe care o chema Radita.Era o fata inalta,cu ochi ca de gasca si a tot dat la medicina ,vreo trei ani la rand,pana a intrat si s-a facut medic pediatru,din cate am auzit.

Cea mare,o chema Florina si nu era asa inalta,dar amandoua erau increzute iar tatal lor era ceferist,o meserie respectabila pe vremea aceea.Erau mai instariti decat noi.Drept dovada, in incinta exterioara a curtii lor se afla acea fantana,de unde ne aprovizionam cu apa,o seama de familii din imprejurime iar citura era cu cumpana,pe care o trageam manual in jos si era grea,din lemn,cu doua cercuri metalice la ambele capete.

Putul era larg si destul de adanc.Priveam in jos iar apa parea neagra,abia vedeam luciul apei,mai ales cand introduceam citura in apa,care se inclina,la atingerea apei,apoi se scufunda si se umplea.Pierdeam cat puteam de mult timp la put,doar-doar or iesi fetele din casa cu cerdac,pentru a le vedea.Erau putin mai mari decat mine si asa cum au mai spus invatau de zor pentru medicina.Amandoua au tinut sa devina medici,fapt pentru care le respectau mai mult.

Pe atunci erau putine locuri la intrarea la medicina si tatal lor fuma si probabil tinea foarte mult ca fetele lui sa ajunga doctorite,ca sa-l salveze la boala.Radita spunea ca in anii cat a stat acasa,ca sa dea la medicina dupa liceu,invatase cartea de biologie pe dinafara in totalitate.Rareori,in cate o  dumineca,mai se intampla de ne vedeam ,la schimbul unor minigii de volei,ocazie cu care mai aflam cate ceva de la ele.

Erau cele mai rasarite, din punct de vedere cultural, fete din apropierea noastra.Au profesat apoi la Ramnicu Valcea si tot acolo s-au casatorit.Dupa plecarea mea din sat,la absolvirea clasei a saptea,veneam acasa doar in vacante,in tinuta de marinar ,cu panglici ;la bereta,fiind intr-un fel o figura excentrica,inalt si subtire,cu ganduri pe mare si gandul la alte fete de prin alte locuri.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s