„La multi ani „,in eternitate,Adrian Paunescu!

Tineam de mult minte ziua sa de nastere.A avut grija sa ne-o spuna din vreme.

Parea ca se grabeste.Sria poezii pe teme de moarte si nu intelegeam de ce,era inca tanar,in putere.El simtea ceva,pe dinauntru,noi nu-l credeam.

Odata am stat alaturi,mi-a intins mana,era mai inalt decat mine,desi eu am peste 1,8o.I-am lasat o scrisoare.A transmis-o cuiva.Avea reactii,raspundea la nevoi,te privea in ochi.Nu i-am putut suporta privirea,frumoasa,a unor ochi albastri,senini,dar hotarata,darza.

La Cenaclul Flacara,primea toate biletelele,le citea public si in functie de ideile primite,scria in graba,poezii,pe diverse teme,care pe loc se recitau,de pe original sau se interpretau,devenind melodii folk.

Era vreme de dictatura,dar activa,tumultoasa.Era singurul care se rastea la politisti,cerandu-le sa stea cuminti la locurile lor,sa lase lumea in pace.Acest lucru,spus raspicat la microfon,ne umplea inima de bucurie.Iar ei nu comentau,doar turnau…

Venea pe santiere,in cele mai neasteptate locuri.Facea o sarbaytoare din prezenta sa.Biletele de intrare la Cenaclu aveau preturi modice,peste tot era plin de lume,se nastea efervescenta,spiritul cetatenesc,sentimentul de dreptate sociala,libertate,democratie.Se corobora cu ascultarea Europei Libere si cu alte semne de prin preajma tarii noatre de iesire de sub dictatura.

A dat Dumnezeu ca am iesit,cu jerte.Toti s-au napustit asupra poetului pentru ca-l denumise pe sef carmaci si pe undeva luase parte la cresterea cultului personalitatii lui.

Noi toti ne miram de curajul sau.Probabil,a gandit ca trebuie sa faca si gesturi de complezenta puterii,pentru a fi lasat sa lucreze la iluminarea generatiei in blugi,pe care o reprezenta.

Am fost martorul acestor lucruri.Cantaresc si afirm ca per total poetul a avut un mare rol in mersul spre democratizare a tarii.

Greseli facem involuntar cu totii.Trebuie sa punem mereu in balanta plusurile si minusurile.Aportul sau este fara discutii pozitiv,in toate privintele.

Sa nu uitam:abia pe 2o iulie ar fi implinit saptezeci de ani,dar s-a stins fizic de mult.

Acum ne lipseste.Ne mai scrie Ana Maria,fiica sa si cant autotorul si interpretul Andrei Paunescu,cu care ne vom reintalni,speram televizat,la Craiova,de ziua tatalui lor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s