Floarea-lu Virgila,vaduva de razboi…cu doi copii…

Astazi a fost 23 august.Depunerea uinei coroane de flori la Monumentul Luptatorilor Antifascisti,mi-a amintit …de Floarea-lu Virgila,cum i se spunea in satul nostri Cochinesti,in care am deschis ochii pe lume.

Era o femeie inalta,zvelta,cu zambet in priviri,dar si pe buze.De felul ei-croitoreasa,dar era buna la toate,.Avea si vaca cu lapte,muncea si la camp.Soarele inca o mentinea frumoasa,asa cum a fost intotdeuna si constituia o spaima pentru putinele femei din sat,care aveau barbati dupa razboi.

Ea l-a tot asteptat pe Virgila ,dar n-a mai venit si nici n-a aflat nimic despre el.

A avut un baiat,de o seama cu mine si o fata ceva mai mica.A fost nevoita sa-i creasca singura.

In sat era primar unul,Florea Vaporu,cam bolnavicios ,ce nu fusese luat in armata,probabil avand ceva la plamani.Era sarac.A ajuns primar si se tot dadea la vaduvele de razboi.Erau destule,dar cea mai frumoasa dintre ele era Floarea lu Virgila si ea era cea mai curtata de barbati.Chiar si mama o privea cu neincredre,pentru ca,credea ea,ii facea ochi dulci tatii.

Scriu aceste lucruri acum,cand cei la care ma refer nu mai sunt in viata.Poate,copiii,acum si ei batrani.

Nu critic.Nu am nici un fel de sentiment negativ,in afara de cel cu privire la primari,ce tot cautau sa profite de functie,desi aproape ca erau analfabeti.La sedinte,o puneau pe mama,invatatoare,sa citeasca ceva din Scanteia,dupa care pe femei le facea paduchioase.Erau,pentru ca au fost doi,primul murind,pe langa lenesi si afemeiati si obraznici.

Cu greu am crescut noi copiii mari si ne-am vazut de drum.Satul a ramas in urma,cu multele lui vaduve de razboi,triste si neajutorate,de care imi mai amintesc din cand in cand,atunci cand vine vorba de razboi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s