Drumuri printre amintiri

Ne-am intalnit cinci colegi la zioa de nastere a unuia dintre noi si am petrecut- pe neobservate- o zi frumoasa de final de septembrie.

Nu ne mai vazuseram cam de mult,dar pe noi ne leaga anii de liceu militar de marina de la Galati.

Parca era ieri,asa cum incep mai toate povestile,cand am venit,recrutati din tota tara,prin comisariatele militare.sa facem liceul  in orasul de la Dunare.

Am reusit cam o suta de tineri,in jurul varstei de paisporezece ani,dupa care au urmat trei ani,de internat,in regim militar,in sensul portului uniformei marinaresti si a diverselor forme elementare de militarie,axati fiind pe materia liceala de zece clase.

Dupa cum relata Simion,care s-a dovedit a fi un mai bun memorator al celor intamplate.au reusit mai mult copiii veniti direct de la tara,cum era el,ce venea direct de la secerat,de undeva din zona Vasluiului,si unde secerase -in genunchi-un hectar si jumatate de grau.Pe timpul copilariei noastre secerisul era inca manual,constituind un chin pentru tarani.Si pe mine.ma luase mama la secerat,eu venind din zona Argesului, de deal,unde recoltele sunt pipernicite si mai curand se produc prunele,de toamna duduie cazanele de tuica si oamenii sunt turmentati de bautura si cu mai putina mancare.

Sarbatoritul,era si el de la tara,din Oltenia,oameni saraci,cu mai multi copii.Pentru noi,ca si pentru altii asemenea noua,liceul militar a fost sansa unica de a accede la scoala si de a deveni absolventi de studii superioare.

Ma bucur ca si astazi mai sunt doua asemenea licee militare.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s