Iubesc RUSIA!

Stiu ca aceste randuri imi vor atrage adversitati.

Nu conteaza,nici nu am nimic de pierdut.

Consider ca este de datoria mea sa spun acest lucru.

Aveam 17 ani neimpliniti,cand tara mea,Romania,pe care o iubesc din suflet,m-a trimis la studii superioare in URSS.Era anul 1957.

Am fost primiti cu dragoste si inconjurati cu caldura,pe tot parcursul celor peste cinci ani de studii.

Veneau profesorii si ne predau nou,la doi elevi in clasa ,pentru ca am invatat separat,nu stiu din ce motive,legate desigur de unele secrete militare,pentru ca nu aveau deplina incredere in noi,cei veniti din tari democratice si era institutie militara suoerioara de invatamant.

Am deschis ochii intr-un oras fantastic,ca frumusete si cultura,Sankt Petersburg,pe atunci numindu-se Leningrad.

Erau anii grei ai razboiului rece.Era perioada lui Hrusciov,un om hatru,care a destins relatiile este-vest si a condamnat cultul personalitatii lui Stalin.

Uneori eram priviti cu mirare si usoara ostilitate,de simplii cetateni,auzind ca sunt din Romania,fosta lor adversara de razboi si nu odata mi s-a spus ca noi romanii suntem niste curve.

Nu m-am suparat.Erau resentimente de dupa un razboi sangeros in care ei pierdusera oameni cand intreaga noastra populatie.

Rusii sunt oameni simpli,veseli si primitori.Nu au sentimente imperialiste si nu o duc mai bine decat noi,desi produc tot felul de lucruri complicate si uneori unice.

Am invatat,m-am calificat,am primit un rost in viata si datorita lor.

Astazi este 7 noiembrie,sarbatoarea lor de suflet si profit de ocazie sa le multumesc pentru sprijinul pe care mi l-au dat si pe care stiu ca l-au dat din plin industrializarii tarii noastre in epoca socialista.

Nu am nimic cu politica lor de astazi si nici nu cunosc situatia in amanunt actuala a populatiei.Ma refer la acele timpuri si la perioada in care am trait printre ei.Am si acum cele mai calde amintiri si recunoscatoare sentimente pentru profesori,oameni si colegi cunoscuti atunci…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s