Presedintele Salvador Aliende-eroul chilian

Era perioada revolutiidor democratice ale unor tari din Africa si America Latina.In Cuba deja se afla la putere Fidel Castro.

In urma participarii la scrutinul prezidential de cateva ori,la un moment dat este ales presedinte in Chile, Salvador Aliende,

Guvernul condus de acesta face unele modificari legislative, promise in campania electorala,printre care si nationalizarea minelor de cupru ale tarii,cu plata de recompense proprietarilor,in majoritate nordamericani.

Acest lucru infurie conducerea nordamericana,la protestele proprietarilor expropiati,iar CIA intra in actiune si capteaza de partea sa un general in varsta,prin care se declanseaza o lovitura de stat armata,in urma careia Salvador Aliende este ucis. La conducerea tarii este instalata aceasta marioneta ,in persoana lui Augusto Pinocet si incepe vanatoarea adeptilor presedintelui ucis .Unii dintre comunistii chilieni ajung si in tara noastra,primind azil politic.Am cunoscut un astfel de chilian,ce locuieste in Bucuresti si este prieten intim cu avocatul Tocaciu Liviu,un jurist cunoscut,ce in prezent locuieste la Basna.

Astfel,a luat sfarsit,in mod tragic,revolutia chiliana.

Revenind la problema democratiei si la anularea referendumului din iulie 2012,din tara noastra,observam ca democratia americana nu are doar conotatii democratice,dar poate fi uneori si reactionara,in favoarea intereselor capitalului.Este un motiv ,printre altele,prin care nu trebuie fetisizata nici un fel de democratie straina,pentru ca ea se afla in permanenta in slujba unor interese proprii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s