Am discutat sa-ti vand un salcam.Te grabesti?As vrea sa-l dau,ca face umbra.

Asa discuta Ilie Moromete cu un vecin,care voia sa-si construiasca o bina.

Salcamii cresc fara a fi plantati,de regula.De la un salcam-doi,daca nu esti atent ,te pricopsesti cu o puzderie de alti salcami,ce-ti ocupa locul si fac un desis de nu mai poti trece iar pomii fructiferi  din prejma lor se usuca,fiind acoperiti de coroanele salcamilor ,ramanand fara soare.Parca roiesc,asemeni albinelor.

Sunt frumosi salcamii cand infloresc,cu florile lor albe,de forma unor ciorchini de strugure.In jurul lor este un parfum usor,suav,imbatator.Infloresc ceva mai tarziu,in raport cu pomii fructiferi.Se vede ca sunt un soi de clima calda,pentru ca am fost spre nord si ei nici nu stiu cum arata salcamii.

Nu este un lemn rezistent ,dar este drept si se preteaza in constructii usoare,gen piloti de gard,stalpi de sustinere de mica rezistenta,mai rar fiind folositi la foc pentru incalzire,avand putere calorica mai redusa.

Pentru albine,in vremea infloritului salcamilor,florile lor sunt o bogatie .Se colecteaza o miere ceva mai alba la culoare,in raport cu celelalte si de o calitate superioara,fiind si cea mai scumpa.

Cand am vizitat livada de pruni a tatei,in satul natal,ce era vanduta -impreuna cu casa unor varstnici,parintii venind in Chitila,mai aproape de copii si construind o alta casa -in locul stiut de mine,ceva mai lasat si oarecum mlastinos,m-am suparat pe salcamii,ce devenisera padure si asfixiasera prunii din acea zona.

Natura cere supraveghere si intretinere,pentru ca si intre arbori exista o cruda lupta pentru existenta si suprematie.

Salcamii cresc repede,dar au coroane prea mari si dau umbra mare,coplesind tot ce se afla in jurul lor,mereu cu un etaj sau doua dedesubt.

Este motivul pentru care Ilie Moromete voia sa scape de acel salcam stanjenitor.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s