Craciuma lui Sandu,

Inainte de a fi evacuati,locuiam la etajul unu iar sub noi se afla carciuma lui Sandu.

Asa  era denumita de cei din zona iar Sandu este un barbat blond,bine facut si de varsta mijlocie,prieten cu politistii iar vecinul meu Dan,spunea ca a fost el insusi politist.Avea o fata si doi baieti,din prima casatorie ,deja trecuti de douazeci de ani iar pe unul,brunet,l-am cunoscut ,la revenirea lui in concediu ,din Spania,unde se afla de mai multi ani.

Sandu,nu stiu din ce cauza,era impreuna cu Cornelia,o femeie satena,destul de draguta,dar trista.Se plangea ca este bolnava.

Initial,magazinul a mers prost,pentru ca nu era chiar carciuma,dar vindea de toate si indeosebi vere,mai ales seara tarziu,cand scoteau o masuta afara si se adunau betivii de bere.Initial au avut vanzatori,dar cu ei nu progresau deloc,astfel ca au trecut sa vanda direct iar Sandu facea si aprovizionarea,in special de la bulgari,de unde aducea si branza  si patiserie,halva si altele,ale caror preturi nu se cunosteau la noi iar ei le vindeau la ochi,dupa cumparator.Nu foloseau casa de marcaj,desi aveau asa ceva iar la cate un control se descurcau,avand se pare si un asociat din politie.

Pe noi ne deranjau bautorii de bere,pentru ca vara era foarte cald si trebuia sa stam cu geamul de la balcon deschis.Veneau adesea taximetristi si in astepatrea unor comenzi nocturne,stateau cu taxiurile cu usile deschise si porneau nelipsitele lor manele,aproape la maximum.Peste drum era o scoala iar blocurile se situau in lateral,pe o strada ingusta,cu castani pe ea,denumita Viorele.

Incepusera sa le mearga.Dupa evacuarea vecinilor de etaj,luasera ei apartamentul vecin,astfel ca unul dintre ei doi urcau sus si se odihneau cu randul.Femeia lucra mai mult ziua iar el continua lucrul,pana spre ora unu  noaptea,cand nu mai venea nimeni.

Nu se punea problema de zile libere sau de orar.Asa lucreaza micii proprietari,mai ales cei ce vor rapid sa progreseze.

La un moment dat,magazinul lor stralucea de produse,mai ales cele aduse  din Bulgaria iar acest lucru il deosebia de altele,aflate la circa doua sute cincizeci de metri,pe strada Profesor Murgoci.Un batog de peste ,bine afumat,invelit in praf de ardei rosu pisat,il vindea cu patruzeci si doi de lei kilogramul.Aducea si icre la cutie mica si cascaval,pe langa paine,produsul cel mai solicitat.La fel diverse bauturi.

Sandu avea cel mai des compania a doi-trei barbati,tineri,meseriasi,ce nu lucrau permanent nicaieri,dar mai mereu gaseau cate ceva de facut si cand primeau banii la Sandu isi plateau datoriile si beau neincetat bere.Erau deja alcoolici iar dimineata trebuiau neaparat sa bea cate o bere- doua, altfel nu se simteau bine si le tremura mainile.Ma ajutasera si pe mine la diverse treburi,magazinul meu de pariuri sportive fiind in spatele aceleiasi vile iar eu si sotia avand acolo aceeasi viata.Pentru noi,veniturile fiind si mai mici,era totul dificil.Proprietarul ne cerea deja chirie doua sute de euro lunar,desi noi acolo aveam repartitie de la primarie,de peste patruzeci de ani,dar,in doua randuri,tot primaria ne-o anulase,sub primariatul lui Traian Basescu,cand a restituit casa unui mostenitor.

Pentru ca CAS-ul este foarte mare,se ponta doar sotia,cu patru ore,eu fiind deja pensionar.Cand i-a venit varsta pensionarii,calculul a fost facut pe acele ore,astfel ca la un an de munca a primit doar o jumatate de an vechime de pensionare ,asa ca ne-am trezit ca nu are vechimea completa si la pensie a fost penalizata,obtinand un venit lunar mizerabil.

Am fost obligati sa renuntam si ne-am mutat in alt loc,avand in vedere ca acolo era incalzire cu gaze si devenise enorm de scumpa,locuinta fiind veche,cu usi proaste iar prin acperis se prelingea ploaia.Iernile erau adevaratecalvaluri.

Intre timp,am aflat de la fostul vecin Dan,care apucase cu pile sa cumpere si era la parter,langa Sandu ,proprietar,a murit Cornelia,care suferea de cancer la ficat iar Sandu a inceput sa bea tot mai mult.

A fost dat afara, de asociat sau de o alta combinatie,astfel ca nu s-a ales nimic nici din truda lor.Doar deranj,neliniste si zbatere in zadar.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s